Translate

lørdag den 16. juli 2016

Lidt om at være træt hele tiden.

Når man har en funktionsnedsættelse som f.eks ADHD og autisme er ens energi niveau generelt lavt og almindelige opgaver kræver stor energi, der findes en teori kaldet ske-teorien som ganske vist handler om en kvinde med en bindevævssygdom, men det er en forklaring som kan føres over til både ADHD og autisme (læs den her). 

Og det er ikke kun ting som huslige opgaver, skole og arbejde som kræver meget energi, også måden verdenen opfattes på for personen med ADHD og autisme er med til at bruge af de sparsomme ressourcer.
Jeg har intet filter og høre og ser derfor alt, også det som de fleste andres hjerne mere eller mindre  ubevist sortere fra. Hos mig kommer det hele ind med nogenlunde lige stor styrke og det er for det meste med meget høj styrke (i hvert når vi snakker lyde), hvilket jo selvfølgelig også er med til at tappe energi. Heldigvis har jeg et par Bose Quietcomfort 25, et par støjreducerende høretelefoner. De hjælper rigtigt meget og gør at det er lettere for mig at være blandt andre mennesker. De tager dog ikke al lyd og pga førnævnte manglende filter tager jeg stadig mere ind end neurotypiske (ikke autistiske mennesker).
En anden ting som naturligvis gør én utrolig træt er manglende søvn.
Og netop manglende søvn er et stort issue for mennesker med ADHD og autisme. I mit tilfælde er det en blanding af uro i kroppen og tankermylder, og her i sommervarmen er det ekstra svært at falde i søvn, da jeg hverken kan sove med min kugledyne eller kompressionsvest (et par hjælpemidler som jeg ville komme nærmere ind på i et fremtidigt indlæg) og selvom jeg godt nok har nogle piller til at falde i søvn på, så sover jeg meget uroligt og vågner mange gange i løbet af natten.
Faktisk fik det mine planer i onsdags (d. 8/6-16) til at gå fuldstændig i vasken. Planen var at jeg skulle have haft et par timers bostøtte, hvorefter jeg skulle have været inde og kigge efter et par nye briller og derefter videre til min svigermors fødselsdag. Det blev kun til en hurtig omgang oprydning i køkkenet, hvor min bostøtte (hvis jeg skal være ærlig) lavede det meste. Derefter lå jeg stortset resten af dagen i min seng og delvist hørte lydbøger og sov.
En sidste ting jeg ville omtale er mit ADHD medicin, som ganske vist gør at uroen i min krop er kommet så langt ned, som det er muligt og lader mig koncentrere mig bedre end nogensinde, men som har den bivirkning at jeg er ekstra træt, det er dog bedre end alternativet....Som er en længere historie, så det må blive et andet blog indlæg.
At min energi er så begrænset som den er, gør at jeg er blevet tildelt førtidspension. Og at jeg må planlægge mine aktiviteter så jeg altid sørger for flere pauser i løbet af dagen og at jeg ikke laver alt for mange ekstra aftaler i løbet af ugen, faktisk er mine uger meget ens, hvilket jeg har det bedst med. Jeg har brug for struktur. 
Jeg håber at du har nydt dette indlæg.
~ Ellen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Søg i denne blog

Sidevisninger i alt