Translate

mandag den 23. januar 2017

Autist- At være eller at have

Mandag aften blev første afsnit i serien 'De skjulte talenter' sendt på DR1 et ganske udemærket program som giver et lille indblik i livet som autist. Jeg vil lige for en nemhedsskyld tilføje, at vi ikke alle er talgenier eller er så dygtige til at tegne. Især det første er en generel misforståelse.
Men det var sådan set ikke det mit indlæg skulle handle om. Men derimod nogle af de kommentare jeg har læst i forbindelse med programmet, mange har nemlig været meget indigneret over at de medvirkende i programmet bliver omtalt som autister og ikke som mennesker som HAR autisme. Og selvom jeg ved at det er i allerbedste mening, så skære det mig i øjnene, for jeg vil egentlig gerne selv bestemme hvordan jeg skal omtale mig selv.
Og jeg ER autist, det har betydning for hvordan jeg tænker, føler og opfatter verdenen omkring mig. En måde at opfatte verden på, som er forskellig fra neurotypiske mennesker, ikke en bedre elle en værre måde, men en anderledes. Ja jeg er også et menneske, søster, datter, moster og kæreste. Derudover er jeg rødhåret, fugleejer osv. Men der er ingen præcis definition af hvor Ellen slutter og autismen begynder, det er hvem jeg er.
bestemmer hvordan den enkelte på spektret skal opfatte sig selv?
Nogle foretrækker at sige at de HAR autisme, hvilket naturligvis er helt iorden, det vigtigste er at det enkelte menneske på spektret får lov til at kalde sig det han/hun selv vil.
Jeg er ikke "normal", jeg er et menneske, jeg er autist og det er helt okay.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Søg i denne blog

Sidevisninger i alt