Translate

tirsdag den 11. april 2017

Derfor flapper jeg.

Hvis man googler stimming vil man få at vide, at stimming "også kendt som selv-stimulerende adfærd, og selv-stimulering, er en gentagelse af fysiske bevægelser, lyde, eller gentagne bevægelser af objekter fælles hos personer med udviklingsforstyrrelser, men mest udbredt i mennesker med autistiske spektrum forstyrrelser."


Der er rigtigt mange forskellige måder og sikkert også grunde til at autistiske mennesker stimmer, i dette indlæg vil jeg fortælle om hvorfor og hvordan jeg stimmer.
Okay det her er lidt svært at forklare, men jeg prøver.

Når jeg er i et rum med andre mennesker har jeg en følelse af, at jeg kan mærke den fysiske tilstedeværelse af alle andre i rummet. Det er på en måde som om, at de røre ved mig fysisk, uden dog at røre ved mig sådan helt rigtigt. Jeg ved af gode grunde ikke om, det også forholder sig sådan for neurotypiske, men i hvert fald så er det meget ubehageligt for mig idet min hjerne ikke automatisk sortere i sanse indtryk, så jeg føler at det bliver klaustrofobisk. Fordi min hjerne bearbejder sanse indtryk langsommere end den neurotypiske hjerne, så er det ekstra ubehageligt når folk går rundt eller bare står op. Min hjerne kan ganske enkelt ikke følge med. Samtidig har jeg som tidligere beskrevet svært ved at sortere i lyde og specielt det at flere personer snakker på samme tid, har jeg svært ved at klare (dog hjælper det lidt på det, at jeg har mine Bose støjreducerende høretelefoner på). Så jeg kan helt arrogant bedst lide når folk sidder ned og tier stille ;-)
Noget af det samme gør sig gældende når jeg går på steder med mange mennesker, som f.eks storbyer, butikker og banegårde m.m. Også at sidde ved et bord og spise sammen med andre mennesker, specielt hvis man er flere end 4-6 personer og maden skal sendes rundt,  og endnu værre er det med buffeter (især dem hvor man går rundt om et bord) for både ved bordet og buffeten er der ingen som helt plan, så alle vimser rundt og maden bliver sendt rundt både med og imod urets retning. Jeg ville ønske at det blev vedtaget ved lov at man kun måtte gå eller sende mad rundt MED urets retning. Stimming hjælper mig også til bedre at kunne koncentrere mig eller til at sortere i informationer. For ikke lang tid siden var jeg med til et møde på ANTV og der havde jeg bagefter brug for at sidde en 15 minutters tid og kigge Doctor who youtube videoer imens jeg stimmede, det var min måde at få alle informationerne sorteret ned i de "rigtige skuffer" i mit hoved, så jeg var klar til at lave andre ting. 

Også virker det beroligende og føles rart. 

Jeg gør forskellige ting alt efter hvilken situation jeg er i og hvor stresset/overvældet jeg er. 

Her under viser jeg forskellige eksempler på hvordan jeg stimmer. Undskyld jeg ser træt ud, jeg var ude og være social tidligere i dag, hvilket er ret hårdt for mig.Når der er mange mennesker tæt omkring mig.


Jeg hader når folk myldre omkring mig, især når 
jeg føler at de alle sammen går imod mig på én gang. 
Så hjælper det min krop og ikke mindst min hjerne 
til at skabe plads og system i situationen. Finger flap


Det her gør jeg mest når jeg går på en almindelig gade
 eller er et sted med mange indtryk som f.eks en café. 
Det hjælper mig også hvis jeg skal tage en beslutning 
eller på anden måde omstille mig hurtigt.
Omstillings klap


Når jeg skal gå fra en opgave til en anden eller er lige skal 
komme i tanker om hvad det nu var jeg skulle gøre eller var i gang med, 
så hjælper det at klappe en enkelt eller to gange i hænderne.
Det er min "næste kapitel" knap.


Jeg gør også mange af de ovennævnte ting, hvis jeg er glad eller begejstret, der vil jeg dog som regel smile. 

Stim toy

Jeg har også en del "dimse ting" det er meget forskelligt hvad jeg lige foretrækker, men for tiden er det disse to ting. Fælles for alle mine ting er dog at de ikke har en glat overflade. de skal helst være lidt nubret. 


Chewable cookie

Den her chewable necklace virker bare helt vildt beroligende, 
både at have i munden og at røre ved. 


Den blå dimsJeg ved faktisk ikke hvad sådan en her kaldes, men igen så 
er den bare beroligende at dimse med. 
jeg har også en i gul og falder bedst i søvn når jeg har dem i hænderne. 
Fælles for alle de ting jeg gør er at det giver mig en bedre fornemmelse af min egen krop og skaber en afstand mellem mig selv og mine omgivelser. 


Hvis man gerne ville finde stim toy selv er WISH app'en, ebay, amazon, etsy og stimtastic gode steder at kigge. Min chewable cookie er fra Etsy og den blå dims er fra WISH app'en.


😄


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Søg i denne blog

Sidevisninger i alt