Translate

søndag den 13. maj 2018

Guide til autisme venlig ferie

Guide til autisme venlig ferie.

  • Guiden kan også bruges af andre som har svært ved mange mennesker og at sanseforstyrrelser


Min  mor og jeg skal holde en uges ferie i København til sommer og selvom der er et par måneder til, har jeg som den planlægnings freak jeg er, allerede planlagt vores ferie ret detaljeret. Jeg er så heldig at min mor lader mig planlægge da hun ved at det gør det lettere og mere overskueligt for mig.


Imens jeg sad og planlagde kom jeg til at tænke på, at det kunne være rart at vide ville restauranter i København som var autisme venlige, f.eks hvilke steder de ikke spiller høj musik og man kan sidde i et stille hjørne osv. Jeg Googlede så “autisme venlig ferie i København” men fandt ikke rigtig noget jeg kunne bruge og fik idéen til at lave min egen liste og ikke Kun over København, men resten af landet og ikke Kun restauranter, men i det hele taget en guide til hvad der kan gøre en ferie, weekendophold eller bare en tur på restaurant eller museum med mere autisme venlig.


Jeg har mange tips selv, men besluttede hurtigt at jeg gerne ville have input fra andre på spektret og deres pårørende, så jeg lavede et opslag som jeg delte i de forskellige autisme grupper jeg er medlem af på Facebook, det er der indtil videre kommet denne liste ud af.*Listen er kun vejledende, da der kan opstå ændringer, som jeg ikke kan tage forbehold for. Alle på spektret er forskellige, så det der fungere for den ene dur måske ikke for andre. Listen er ment som inspiration*Shopping

Undgå så vidt muligt strøget ( København) og planlæg din rute via stræderne. Kan sikkert også bruges i andre byer.


I Aarhus kan der være være rigtig mange mennesker på gågaden, så der kan Latinerkvarteret anbefales, forvilder man sig alligevel ind på gågaden, så kan en tur på Salling Rooftop anbefales.


Mange af de “mindre” byer har mindre butiksgader som er mere overskuelige end strøget i København og Aarhus gågade.


I de store byer kan det ikke undgås at der er mange mennesker, men starter man med at shoppe når butikkerne åbner kan man være heldig at undgå den værste mylder og så bliver man også tidligere færdig.


De mindre indkøbscentre er ofte stille og rolige. I Rødovre Centret er der f.eks ikke højt musik.


OplevelserGå en morgentur når vejret er til det, er det super dejligt at gå en morgentur, hvis man altså kan stå tidligt op ;-) I københavn f.eks kan man gå sin morgentur over broer til Amager, ved Christiansborg eller ved kanalerne. I det hele taget er der i stort set alle byer mulighed for at finde en stille rute man kan gå.  


Hold ferie uden for storbyerne f.eks kan man tage en tur til Vestjylland, hvor der er masser af plads og dejligt roligt og smuk natur. Det kan sagtens lade sig gøre at finde steder hvor man kan undgå en masse turister. Udover Vestjylland kan man også holde ferier i mindre byer eller på en af øerne, i Danmark er der massere af skønne steder.


Besøg nogle af de mange parker rundt om i landet f.eks Botanisk Have i København eller Aarhus og kan man klare varmen er der også væksthusene med mange spændende planter. I de fleste parker er det tilladt at spise medbragt mad. Husk altid at tjekke op på om der er nogle særlige regler f.eks om det kun er udvalgte steder man må spise og om man må grille osv. Og naturligvis at rydde op efter sig selv.


I en del skove er der mulighed for at overnatte gratis og flere af dem har endda sheltere man kan låne. Jeg fandt den her listeListe over andre naturområder ( ikke færdig redigeret)Mange af de større museer og attraktioner

som Københavns zoo, Experimentarium, Aros kunstmuseum, Moesgård museum, Den Blå Planet har en eller flere dage med udvidet åbningstid f.eks lukker Experimentarium kl. 20 om torsdagen. Det kan det anbefales at komme ved 17-18 tiden hvor en del børnefamilier begynder at tage hjem. Eneste minus er at man går glip af mange, af de ekstra aktiviteter som dyrefodring og “shows”, fordelen er at der er langt roligere.


Besøg nogle af de små ( undervurderede) museer og attraktioner

som f.eks Trelleborg  som omhandler vikingetiden. Skøn natur og et lille museum. Der er et cafeteria, men man kan spise medbragt mad udenfor museet hvor der også er adgang til toilet og drikkevand.  


Andre små museer og attraktioner  ( ikke færdig redigeret)Dokk1 Aarhus hovedbibliotek er et sted jeg personligt holder meget af. Man kan næsten altid finde en blød sofa hvor man kan læse i en god bog (dog skal man ofte lede lidt da stedet er populært). Jeg bruger ofte stedet hvis jeg har  noget tid som skal “ slåes ihjel” inden jeg skal mødes med nogen og/eller jeg trænger til at sidde et roligt sted.

På Dokk1 er der mange aktiviteter for både børn og voksne.


På niveau 2 finder man familieområdet, hvor der udover børnebiblioteket også findes gaminggade, makerspace, scenetrappe og legeområder. Stedet henvender sig til børn i alle aldre. Og har man børn som trænger til en stille stund er der “ Pusterummet” som er til stille leg, spil, højtlæsning, ro og hygge. I rummet er der ingen skærme, der forstyrrer, blot rum til at puste ud.

På Dokk1 kan man både spise sin medbragte mad i det indrettede spiserum, hvor der også er mikroovn så man kan varme babymad, eller man kan spise på Dokk1s café.  


Udenfor er der legepladsen Kloden med fem legeområder.


Dokxx som er en udstilling af velfærdsteknologi heriblandt en kuglestol som man gerne må prøve at sidde i holder også til på Dokk1.

Steder for børn for de mindre børn er der Bonderen ( København S) og overfor ligger byggelegepladsen Byggeren som er for de lidt større børn.

I Aarhus er der byggelegepladsen Børnenes Jord og I Beder syd for Aarhus er der byggelegepladsen Svendgården…. Her har undertegnet tilbragt mange timer som barn.


Har man ledsagerkort kan få en ledsager gratis med ind og i nogle forlystelsesparker kan man slippe for køerne ved nogle af forlystelserne.


Hold ferie udenfor højsæsonen man kan næsten altid opleve de samme ting som i højsæsonerne, der er færre mennesker. - Dog oftere kortere åbningstid


Overnatning


Find overnatning via Airbnb eller Wimdu

Lej et hus/lejlighed med eget køkken og bad.

Godt til de dage man ikke orker at spise ude.

Praktisk med flere værelser hvis man er en familie og man trænger til en “hjemmedag” med ipad og Netflix.


Book værelse på et mindre hotel eller Bed and Breakfast

Jeg kan personligt anbefale Bed and Breakfast i Valby.


En campingvogn, hytte eller telt på en campingplads ( gerne en af de mindre) er også en mulighed, her har man en stille base som man kan vende tilbage til efter en dag med oplevelser.


Spisning

Har man problemer i forhold til mad er der i mange parker og skove mulighed for at finde bord og bænkesæt hvor man kan spise sin egen medbragte mad og i mange attraktioner er der et madpakke rum.


Vil man gerne spise ude kan det være en udfordring at finde et roligt sted, det kan anbefales at man booker bord i forvejen og bed om et stille hjørne, sig gerne at en i selskabet har en autisme diagnose og er støj sensitiv, det viser at man ikke bare vil være besværlig.


Jeg har fået anbefalet et par steder


Grannys House ( Søborg)

Uma (sushi) nær Kgs have - ingen musik og et ret lille rum som man får et hurtigt overblik over

Kahyt og kaffe båden (Sydhavnen lige bag Fisketorvet) man kan sidde i små kahytter

Espresso House  Bernstorffsgade 4 ( i nærheden af Rådhuspladsen):

De har en hel kælder med siddepladser som folk enten ikke ved er der, eller ikke bruger.

Det er en gammel bankboks, så der er godt isoleret”

Restuarant Kreta

i Vanløse

Sødt personale og sjældent mange mennesker .

Dog ikke Lørdag hvor der er live musik.

Krogs fiskerestaurant

Gammel strand

God mad. Ingen musik. God akustik god betjening god vinkælder og de er søde til bare at være lydhøre og sikre at man har det godt. Intet dumt lys ingen skramlen fra køkkenet. Dejligt sted for en god samtale

Thehuset Sing

Kompagnistræde.

Vidunderlig ro, ingen musik.

Baresso Park Allé ( Aarhus)

De har en kælder med bløde lænestole og god akustikJeg tager meget gerne imod flere tips og tricks, skriv til mig her eller på Facebook så vil jeg tilføje dem efterhånden.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Søg i denne blog

Sidevisninger i alt